Uznane kartony wokół gastronomii
Czasami wydaje się, że w przypadku wielu rozmaitych profesji trudno znaleźć łącznik w kierunku opakowań tekturowych. Gdy słyszymy hasło "gastronomia", przychodzi na myśl staranne przygotowanie i sprawne serwowanie dań. Natomiast kreatywnie skomponowany posiłek poprzedzony jest kuchenną dyscypliną, w ramach której zespół pracuje jak wskazówki u zegarmistrza, a czuwa nad wszystkim...zegarmistrz - szef kuchni i jego biegłość z dużą szczyptą twórczej inwencji. Gdzie w tym wszystkim znajdziemy miejsce na pudła tekturowe, skoro znajdujemy się właśnie na mybox24? Okazuje się, że niedaleko pada jabłko od opakowania.
Jak plastik i tektura walczą o głodnego klienta? Podsumowanie starcia na przestrzeni lat
Na przestrzeni wieku, sposoby przygotowania i konsumpcji potraw można by określić stawiając na ringu plastik i kartonowe opakowanie. Na pewno nie podaliby sobie ręki, a jeszcze większa pewność, że walka będzie nierówna i emocjonująca. Tak właśnie było na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Szala zwycięstwa rozciągała się z jednej strony na drugą. Plastikowe kubki (wynalezione w 1907roku) zmieniły spojrzenie na opakowania wielorazowego użytku, które przestały już samoczynnie panować na rynku gastronomicznym. Opakowania jednorazowe zaczęły nieśmiało zapoznawać się z terytorium. Drogą kubków poszły papierowe talerzyki i plastikowe sztućce robiące furorę podczas spotkań plenerowych. Wówczas, wiele produktów spożywczych, w tym mięso czy na przykład sery owijano w papier. Miało to miejsce zanim świat odkrył właściwości folii aluminiowej. Lecz im bliżej dzisiejszych czasów tym bardziej rzeczywistość zaczęła zmierzać ku ekologicznym wyborom. Co za tym idzie - plastikowe sztućce czy kubki zaczynają ustępować papierowym. A do tradycyjnego 'sreberka' przy pakowaniu żywności powoli się dystansujemy. Jak widać, papier i tworzywo sztuczne mijają się jak stare dobre małżeństwo.
Klasyczne lunch boxy - zanim świat zaufał zdolnościom kartonowego opakowania
Częścią naszej kultury, sposobu życia jest przygotowanie drugiego śniadania. W zakresie pakowania dobrze znanej kanapki do szkoły lub pracy od dawien dawna rozbijał się papier, a dokładniej papierowe torby, które nie od wczoraj słyną z dużej praktyczności. W wielu punktach gastronomicznych torby papierowe cieszą się niegasnącą popularnością w zakresie wydawania zamówień na wynos. Popularne są również w supermarketach przy pakowaniu pieczywa, a w domach mogą zostać wykorzystane właśnie na drugie śniadania. W zamierzchłych czasach, alternatywą jako opakowania na drugie śniadania były prototypy dzisiejszych lunch boxów - wyprofilowane pudełka wyrabiane z drewna. Na linii czasowej stopniowo pojawiły się metalowe boxy, aż do lat 60-tych XX wieku, gdy wyprodukowano pierwszy plastikowy lunch box.
Kartonowe lunch boxy - tekturowe pojemniki na żywność
Znów znajdujemy się w miejscu, w którym decyzje oparte o dobro środowiska naturalnego wpływają na rozwój opakowań żywnościowych. Plastikowe lunch boxy stały się hitem na całym świecie, częstym gościem w plecaku, który zabierasz do szkoły lub pracy. W transporcie żywności także wyrobiły sobie silną pozycję. Brakowało im jednak przyjacielskiej sztamy z otaczającą ekosferą. Prawdą jest, że 100 lat temu nie skupiano uwagi na ekologii w takiej skali jak dziś, ale skoro iść z duchem czasu, trudno pominąć wartość kartonowego odpowiednika dla ratowania planety. Z tego względu, w obszarze transportu zaczęto wprowadzać zmiany, zastępując plastik tekturowym pudełkiem. Jak się okazuje, pudełko wykonane z tektury nie wpływa negatywnie na żywność, a w dobrze skonstruowanym kartonie każda potrawa nie zaabsorbuje jego właściwości. Dlatego w zakresie przechowania żywności jakość kartonu w stosunku do plastiku jest absolutnie na równym poziomie. To co jednak wyróżnia tekturowe pudełko to jego lekkość, poręczność i walory ekologiczne. Drugie śniadanie w kartonowym lunch boksie? Czemu nie.
Smacznego życzy firma My Box.